Станом на кінець вересня 20 тисяч застрахованих осіб, з яких 5 тисяч медиків знаходились на самоізоляції під медичним наглядом – Фонд соціального страхування України компенсував для них втрачений за цей час заробіток з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції. З початку пандемії Фонд направив на такі допомоги 24,9 мільйона гривень.

За останній місяць кількість осіб, які перебували на оплачуваних за рахунок коштів Фонду лікарняних через ізоляцію від COVID-19, зросла майже вдвічі. Стрімке збільшення чисельності застрахованих осіб, які мають покази до самоізоляції, пов’язано, зокрема, із загальним зростанням випадків захворювання на коронавірусну хворобу в Україні.

Пройти оплачувану самоізоляцію працюючі українці можуть в разі безпосереднього контакту з хворим на COVID-19. Сума виплат від Фонду складе 50% середнього доходу незалежного від тривалості страхового стажу та 100% – для медичних працівників. ФССУ здійснює фінансування, починаючи з шостого дня ізоляції, перші п’ять днів оплачуються роботодавцем.

Зазначимо, допомога по тимчасовій непрацездатності через ізоляцію від коронавірусної хвороби фінансується ФССУ на підставі лікарняного листка, виданого із зазначенням відповідної причини непрацездатності  за кодом 11. Нагадаємо, що на період карантину відкрити листок непрацездатності можливо у дистанційному режимі – для цього працівник має телефоном звернутись до свого сімейного лікаря.

Бережіть себе і оточуючих – тримайте дистанцію, дотримуйтесь санітарно-гігієнічних норм та відповідально ставтесь до обмежень на час карантину!

 

60% отримувачів щомісячних страхових виплат від Фонду досягли пенсійного віку

Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» для усіх потерпілих та застрахованих осіб, у тому числі похилого віку, створено рівні умови для отримання медичної та соціальної допомоги за кошти Фонду соціального страхування України.

У разі настання страхового випадку у осіб похилого віку, які продовжують свою трудову діяльність, на них розповсюджуються всі права та гарантії щодо надання матеріального забезпечення від ФССУ, вікові обмеження при призначенні допомог і виплат від Фонду відсутні.

На сьогодні близько 129 тис. осіб, або понад 60% від загальної кількості отримувачів страхових виплат від Фонду є особами, які досягли пенсійного віку. З цієї кількості 123,3 тис. осіб – це потерпілі, які досягли пенсійного віку, та 5,5 тис. – утриманці пенсійного віку, які мають право на щомісячні страхові виплати в разі смерті потерпілого. Середній розмір щомісячних страхових виплат за 8 місяців 2020 року для них склав 3 783,8 гривні.

Також Фонд забезпечує потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, у тому числі осіб з інвалідністю та похилого віку, майже 20 видами медичної та соціальної допомоги, зокрема – лікуванням та медичною реабілітацією, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, санаторно-курортним лікуванням, протезуванням та протезно-ортопедичними виробами, у тому числі очним та зубопротезуванням, слуховими апаратами, інвалідними візками, додатковим харчуванням, спеціальним медичним та постійним стороннім доглядом, побутовим обслуговуванням тощо, якщо потребу в допомозі визначено висновками медико-соціальної експертної комісії та індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю (у разі її складення).     Крім того, Фонд забезпечує лікуванням в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм застрахованих осіб.

Разом з тим, звертаємо увагу, що з 18 квітня 2020 року ФССУ на вимогу закону призупинив фінансування зазначених вище медико-соціальних допомог, окрім оплати лікування в закладах охорони здоров’я та протезування, для всіх категорій отримувачів, зокрема, осіб похилого віку.

Зазначені вище обмеження у фінансуванні накладені пунктом 2 частини п’ятої прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 13.04.2020 № 553-IX та діють на період карантину.

Таким чином неможливість здійснення Фондом поточних видатків на забезпечення потерпілих та застрахованих осіб, у тому числі осіб похилого віку, соціальними послугами створило в умовах карантинних заходів значну додаткову соціальну напругу внаслідок позбавлення гарантованого їм законодавством соціального захисту.

З метою врегулювання на законодавчому рівні питання відновлення здійснення поточних видатків на страхові виплати, у тому числі й страхові витрати на медичну та соціальну допомогу, виконавча дирекція ФССУ підтримала відповідні проекти законів, спрямовані на усунення встановлених обмежень.

Крім того, учора, 30 вересня Комітет ВРУ з питань бюджету підтримав пропозиції виконавчої дирекції Фонду щодо усунення накладених Законом України № 553 обмежень та відновлення фінансування медичних і соціальних послуг за кошти ФССУ.