Фото без опису Десять об'єднаних територіальних громад (ОТГ) у 5-ти областях України будуватимуть власні історії успіху впровадження електронних рішень. На меті – покращення якості надання публічних послуг громадянам та підвищення їхньої довіри до місцевої влади. Допомагатиме їм у цьому швейцарсько-українська Програма EGAP.

 

Громади відібрано на відкритому конкурсі, який проводився у січні-лютому цього року. За умовами конкурсу, участь могли брати лише ОТГ, готові до змін та впровадження цифрових технологій. У Дніпропетровській області переможцями конкурсу стали Підгородненська та Солонянська тергромади.

 

Суть проєкту полягає у побудові довірливих та прозорих взаємовідносин між владою, громадою та бізнесом завдяки впровадженню інноваційних технологій, які дозволять людям реалізувати власні ідеї розвитку ОТГ, а місцевій владі - стати більш прозорою та зрозумілою для громади. Значна увага також приділятиметься покращенню процесів надання адміністративних послуг населенню.

 

Програма EGAP зможе, зокрема, запропонувати громадам експертну підтримку, навчання службовців та активістів, допомогу в автоматизації роботи органу місцевого самоврядування та центру надання адміністративних послуг, а також комплексну підтримку впровадження сучасних цифрових технологій. Як очікується, люди зможуть за допомогою смартфону голосувати за важливі рішення громади, обирати, куди мають витрачатися кошти бюджету громади, а також подавати свої пропозиції та ідеї для наступних проєктів або вирішення поточних завдань.

 

За словами Олени Саєнко, менеджерки Програми EGAP, головними акцентами у спільній роботі команди проєкту з кожною громадою будуть не лише впровадження е-інструментів, але й розвиток громадянського суспільства та інституційної спроможності органів влади задля ефективної взаємодії з громадянами. “Громада має бути готовою до використання будь-якої технології, і наша головна мета – допомогти навчитися та впровадити саме ті інструменти, які реально працюватимуть у майбутньому. Наше завдання – допомогти людям спільно з владою створити власні історії успіху, які стануть прикладом для наслідування іншими громадами”.

 

Громади, які стали переможцями у конкурсі, мають різну чисельність населення – від 4,5 до 26 тисяч, а також від 4-х до 32-х населених пунктів у своєму складі. Їх об'єднує прагнення до впровадження цифрових технологій та готовність місцевої влади до сталого та відкритого діалогу з громадою. Вже наступного року кількість пілотних громад суттєво збільшиться. Передбачається, що до 2023 року загальна кількість пілотних громад сягне 40-ка у п’яти цільових областях Програми: Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Луганській та Одеській.

 

Програма EGAP, що реалізується Фондом Східна Європа та Фондом Innovabridge у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України та фінансується Швейцарською агенцією розвитку і співробітництва, спрямована на використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій для вдосконалення якості врядування, покращення взаємодії влади і громади, та сприяння соціальним інноваціям в Україні. На національному рівні Програма EGAP співпрацює з Міністерством цифрової трансформації у впровадженні комплексної послуги єМалятко, онлайн-платформи цифрової грамотності “Дія. Цифрова освіта”, та інших ініціатив.