У суспільстві існує стереотип, що за злочин необхідно запроторювати у в’язницю. Але покарання колись закінчиться і правопорушник повернеться у суспільство після тривалого спілкування з такими самими злочинцями, без засобів існування, без розуміння та підтримки. Чи багато людей мають бажання з ним зустрітися?

Сьогодні в Україні, як і у багатьох країнах світу, існують покарання без позбавлення волі для правопорушників, які не несуть загрози життю і здоров’ю людей. Ці покарання виконує служба пробації, яка покликана не лише здійснювати нагляд та контроль за поведінкою таких правопорушників, а й повернути їх у повноправні члени нашого суспільства.

5 лютого 2020 року виповнилося п’ять років з часу прийняття Верховною Радою України Закону «Про пробацію».

Створення інституту пробації стало можливим завдяки вивченню та впровадженню міжнародного досвіду іноземних держав, адже у світі пробація існує вже більше 200 років та довела ряд переваг, які отримує:

  1. Держава:
  • зниження злочинності;
  • зниження кількості ув'язнених осіб;
  • позитивний економічний ефект: оскільки утримання правопорушника у місцях позбавлення волі набагато дорожче для держави, ніж перебування на пробації, крім цього залишаючись у суспільстві особа не втрачає роботу та сплачує внески у держбюджет;
  • дотримання міжнародних стандартів.
  1. Суспільство:
  • убезпечення громади від вчинення повторних злочинів;
  • справедливе здійснення правосуддя: баланс між карою за вчинене правопорушення, інтересами членів суспільства та відшкодуванням завданої шкоди.
  1. Особа, яка вчинила правопорушення:
  • можливість змінитись без перебування у місцях позбавлення волі (ізоляції від суспільства), підтримка на шляху до змін;
  • збереження сімейних стосунків та зв'язків у громаді;
  • збереження роботи та житла;

Усього за п’ять років в Україні створено найбільшу систему пробації, яку в інших країнах запускали роками, а подекуди і сьогодні не мають такого законодавчого і практичного досвіду, який є в нашій країні.

Нині модель пробації передбачає три види пробації: досудова (під час судового розгляду), наглядова (виконання покарання, альтернативного позбавленню волі) та пенітенціарна (у період підготовки до звільнення осіб, засуджених до позбавлення волі на певний строк).

Для реалізації завдань, покладених на органи пробації, в нашій області функціонує філія Центру пробації та 43 структурні підрозділи філії зі штатом 313 осіб. Доречі, система пробації Дніпропетровщини, є найбільшою серед інших областей України.

За досить невеликий проміжок часу, наші працівники отримали довіру та підтримку з боку громади, об’єднали можливості органів державного і недержавного сектору, створили можливість для особи, яка перебуває у конфлікті з законом, змінитись без ізоляції від суспільства.

Лише за п’ять років через систему пробації Дніпропетровщини пройшло близько 70 тисяч осіб, які відбували кримінальні покарання, не пов’язані з позбавленням волі та адміністративні стягнення. З ними проводилась соціально-виховна робота, яка базується на виявленні та подоланні проблемних аспектів, які зумовили вчинення правопорушень (приміром, відсутність освіти, роботи та законних джерел доходів, складна ситуація в родині, вплив оточення, різного роду залежності, спосіб мислення та інші психологічні особливості тощо).

Підсумовуючи, можна сказати, що виправлення правопорушників, які не становлять небезпеки життю і здоров’ю громадян в умовах вільного суспільства є більш ефективним ніж просто їх ізоляція, адже більш ніж у 95% випадках наші клієнти успішно проходять пробацію та не вчиняють нових кримінальних правопорушень.

 

Філія Державної установи «Центр пробації»

у Дніпропетровській області