Фото без опису З метою реалізації доручення Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука Держпраці повідомляє про проведення плану заходів щодо детінізації зайнятості у сфері торгівлі товарами та послугами, який складається з 3-х етапів: інформаційної кампанії, підготовчої роботи до проведення інспекційної кампанії та інспекційної кампанії.

Перший етап - інформаційна кампанія  триватиме до 31.01.2020, упродовж якої інспекторами праці будуть охоплені суб’єкти господарювання, що здійснюють господарську діяльність у сфері торгівлі (оптова і роздрібна торгівля товарами і послугами), тимчасового розміщування та організації харчування.

Інспектори праці надають роз’яснення про необхідність укладення трудових договорів між роботодавцями та найманими працівниками, сплату відрахувань та внесків.

Без офіційного оформлення на роботу працівники позбавлені гарантованого державою розміру заробітної плати; виплати своєчасно та не нижче мінімальної заробітної плати, офіційної відпустки, відпустки по догляду за дитиною тощо; виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю; допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу; соціального страхування; працівник втрачає трудовий та страховий стаж при розрахунку розміру пенсії.

Роботодавець, який використовує неоформлену працю несе фінансову відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 30 мінімальних заробітних плат (141690 грн.).