Ліс гостинно зустрічає своїх відвідувачів. Але відпочиваючі часто забувають, що вони в цьому зеленому царстві тільки гості. 

Як свідчить статистика, близько 80% лісових пожеж виникає саме черезнеобачні дії людини. Відпочивальники не переймаються, що не загашене багаття чи тліючий недопалок можуть призвести до великого лиха - пожежі.

Пожежа – це неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що поширюється у часі і просторі. Частіше всього вони відбуваються влітку у лісах, на торф’яниках, полях. Вогонь знищує дерева і тварин, зазнають каліцтв і гинуть люди.

Більш за все пожеж виникає у соснових лісах у вихідні та святкові дні (до 40 % спалахувань). Тому у лісах заборонено розводити вогнища. Особливо це небезпечно у місцях із підсохлою травою і під коріннями дерев. Не можна кидати запалені сірники, недокурки, використовувати машини з несправною системою живлення, палити і користуватися вогнем поблизу машин.

В пожежонебезпечний період на території селищної ради проводяться наступні заходи, які спрямовані на запобігання виникненню пожеж і оперативного на них реагування:

- активізована робота контролюючих органів за дотриманням вимог пожежної безпеки та природоохоронного законодавства підприємствами, установами, організаціями і населенням;

- розроблено комплексний план дій щодо захисту лісів від лісових пожеж;

-  в лісопарковому господарстві обмежено доступ автотранспорту;

- заборонено розпалювання вогнищ;

- організоване спільне патрулювання рейдових груп у складі працівників поліції, інспекторів пожежної та лісової охорони. (Особи, які порушують встановлений порядок притягаються до адміністративної відповідальності.)

Не можна забувати, що будь-яка пожежа починається із займання, яке нерідко може ліквідувати одна людина. Але без відповідних засобів, самовладання та мужності не так просто.

Тому відділ з питань цивільного захисту та мобілізаційної роботи виконавчого комітету селищної ради просить звернути особливу увагу на прості, але дуже важливі правила поведінки при виникненні пожежі у лісі.

По-перше, НЕ панікуйте! Відомо, що паніка серед людей навіть при невеличкій пожежі є причиною значних жертв.

По-друге, треба повідомити пожежну частину (101) тому, що розбурхана стихія потребує колосальних зусиль великої кількості людей, значної кількості спеціальної та іншої техніки. І тільки після цього можете сміливо вступати у боротьбу із вогнем.

При пожежі – рахунок часу йде на секунди, тому необхідно заздалегідь знати де і які засоби пожежегасіння розміщуються та як ними користуватися. Найбільш доступними засобами гасіння займань і пожеж є вода, пісок або грунт, ручні вогнегасники, азбестові і брезентові покривала і навіть гілки листяних порід дерев та одяг.

Кожний учасник гасіння пожежі повинен дотримуватись заходів безпеки, обережності і передбачливості. При саморятуванні і рятуванні інших людей під час лісних пожеж необхідно діяти швидко, оскільки основною небезпекою є:

- висока температура повітря та задимлення;

- наявність небезпечних концентрацій різних продуктів горіння.

Під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, тримайте в полі зору інших учасників гасіння пожежі.

Виходити із зони будь-якої лісової пожежі, швидкість розповсюдження якої невелика, треба в навітряну сторону, тобто у сторону вогню, використовуючи галявини, просіки, дороги, ріки і т.д.

Звичайно люди, злякавшись полум’я, що насувається, намагаються бігти у протилежний від нього бік, не оцінивши швидкості його руху. При виявленні поряд з собою валу вогню, який швидко наближається, необхідно перейти межу пожежі проти вітру, накривши при цьому голову і обличчя верхнім одягом. 

Якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість чи галявину, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі – повітря тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини.

 

Під час пожеж на людях може спалахнути одяг:

- якщо загорівся ваш одяг, падайте на землю і перевертайтесь, щоб збити полум’я, в жодному разі не біжіть – це ще більше роздуває вогонь;

- побачивши людину, на якій горить одяг, зваліть її на землю та швидко накиньте не неї пальто, плащ, будь-яку ковдру чи покривало (бажано зволожені) і щільно притисніть до тіла. Робиться це для того, щоб перекрити доступ повітря до місця горіння. При потребі викличте медичну допомогу (103).

Якщо людина знає правила поводження під час пожежі, вона спроможна не лише вистояти за будь-яких обставин і врятувати своє життя, але й надати допомогу в рятуванні інших людей.

За інформацією відділу з питань цивільного захисту та мобілізаційної роботи виконавчого комітету селищної ради