Управління виконавчої дирекції  Фонду інформує про роботу  щодо зниження показників тимчасової непрацездатності та контролю за обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам

 

Відповідно до статті 9 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХІV одним із пріоритетних завдань Фонду соціального страхування України та його робочих органів є здійснення контролю за використанням роботодавцями та застрахованими особами коштів Фонду, проведення перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам.

Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Дніпропетровській області здійснюється постійний контроль за станом обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам. Так, протягом 2018 року проведено 126 планових та позапланових перевірок закладів охорони здоров'я області.

У  ході проведених перевірок виявлено  365 неправомірно  виданих та продовжених листків непрацездатності, по яких до закладів охорони здоров’я подано 70 претензій на загальну суму 153 тис.  грн, з яких до бюджету Фонду повернуто 132 тис.  гривень.

Безпосередньо у медичних закладах області з лікуючими лікарями проведено  87 семінарів-нарад,  на яких були розглянуті  типові порушення, виявлені під час перевірок медичних закладів фахівцями  сектору експертизи тимчасової непрацездатності відділу фінансового контролю та аудиту управління, а також питання, які регламентують порядок видачі  та продовження застрахованим особам листків непрацездатності, а також практичний матеріал було доведено до лікарів у вигляді лекцій.

Відповідно до плану перевірок закладів охорони здоров’я на перший квартал 2019 року, затвердженого наказом управління від 09.01.2019 №20-од, фахівцями сектору експертизи тимчасової непрацездатності протягом січня та лютого  2019 року проведені 22 планові та позапланові перевірки лікувально - профілактичних закладів охорони здоров’я. Перевірками обґрунтованості видачі та продовження охоплено 2634 листка непрацездатності.  За результатами цих перевірок встановлено 6 необґрунтовано виданих листків непрацездатності на 37 днів, необґрунтовано продовжених - 49 листків непрацездатності на 60 днів. Загальна сума коштів Фонду, на яку подано претензій до закладів охорони здоров’я, складає 12 680 грн, з якої станом на 01.03.2019 відшкодовано 10 204 гривень.

У результаті проведеного аналізу кількості листків непрацездатності, виданих закладами охорони здоров’я регіону, встановлено, що протягом січня поточного року лікарями було  видано 69189 листків непрацездатності, що на 7,4% більше ніж у грудні 2018 року (середній показник в цілому по Україні становить 9,1%) та у порівнянні з січнем 2018 року - на 16,6% більше (по Україні – 19,8%). Для оперативного контролю щодо кількості виданих та продовжених листків непрацездатності управлінням Фонду, починаючи з березня 2019 року, запроваджений щотижневий моніторинг.

У цілому збільшення кількості листків непрацездатності обумовлено збільшенням кількості хворіючих осіб у зв’язку з сезонними захворюваннями.

Так, у січні 2018 року  захворіло 33 976  осіб, у грудні 2018 – 41 662, а у січні 2019 року – 45 713 особи, що також пояснюється збільшенням кількості працюючого населення на 20 866 осіб (з 981 423 до 1 002 289 осіб).

Зростання кількості виданих листків непрацездатності у січні 2019 року обумовлено обміном 8 649 довідок на бланки листків непрацездатності медичними закладами, які у листопаді – грудні  2018 року знаходилися в стадії реорганізації та не видавали їх.

Крім того, у січні 2019 року на 234 особи зросла кількість застрахованих осіб, направлених на реабілітаційне лікування (241 особа проти 7), що призвело до збільшення  виданих листків непрацездатності.

Враховуючи, що на показники тимчасової непрацездатності у зв’язку з хворобами безпосередньо впливає належний контроль в медичних закладах за організацією та якістю експертизи тимчасової непрацездатності, обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності, управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Дніпропетровській області  здійснено ряд заходів, спрямованих на зниження рівня захворюваності.

 

У сьогоднішніх непростих умовах соціального розвитку України та реформування системи охорони здоров'я є життєво важливим у збереженні трудового потенціалу населення, зміцнення здоров'я та зниження показників тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюваннями.  Тому не випадково, за ініціативою начальника управління  виконавчої дирекції  Фонду соціального страхування  України в Дніпропетровській  Бориса Мазура 04 березня поточного року була проведена розширена нарада у департаменті охорони здоров'я населення Дніпровської міської ради щодо пошуку шляхів покращення якості експертизи тимчасової непрацездатності у закладах охорони здоров'я.

 

Питання аналізу показників тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюваннями знаходиться на особливому контролі  управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області.

 

27,3% перевірених листків непрацездатності видані з порушеннями

Упродовж 2018 року фахівцями Фонду соціального страхування України було здійснено перевірки 207 495 листків непрацездатності. У тому числі під час перевірок страхувальників (роботодавців) проаналізовано 31 481 лікарняний листок, з яких 27,3% видані з порушенням Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності.

Одночасно фахівцями управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області було здійснено перевірки 13 374 листків непрацездатності, у тому числі під час перевірок страхувальників (роботодавців) проаналізовано 1 129 лікарняних листків, з яких 9,7% видані з порушенням Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності.

Аудит здійснюється з метою забезпечення цільового використання коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування та упередження неправомірних виплат. Водночас, проведення перевірок здійснюється за наявності вагомих підстав і законних приводів.

Зазначимо, рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства на підставі листка непрацездатності застрахованої особи.

Серед іншого, до повноважень комісії (уповноваженого) належить розгляд підстав і правильність видачі та заповнення листків непрацездатності задля уникнення зловживань; ведення обліку осіб, які часто та довго хворіють; перевірки дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності тощо.

Нагадаємо, упродовж 2018 року страхувальниками було надано до Фонду заяви-розрахунки для фінансування майже 38 млн днів тимчасової непрацездатності, що на 5,7% більше, ніж у 2017 році. Для фінансування матеріального забезпечення по листках непрацездатності у минулому році з бюджету Фонду було направлено близько 11,5 млрд грн.

 

Страхувальниками Дніпропетровської області за 2018 рік надані заяви  - розрахунки для фінансування на рівні 2017 року - 5,7 млн днів тимчасової непрацездатності, на фінансування яких направлено 1,6 млрд грн.

 

 

Управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України у Дніпропетровській області