Половина жителів Солонянській ОТГ уклала декларацію з сімейним лікарем: як втілюється медична реформа в громаді Дніпропетровщини?

 

Після старту медичної реформи у Солонянській об’єднаній територіальній громаді 50% жителів уклали декларації з сімейним лікарем. У власності громади є 9 амбулаторій, що створені на основі колишніх поліклінік, а також більше 30 фельдшерсько-акушерських пунктів. Деякі з приміщень знаходяться в критичному стані, проте в них немає стаціонарних працівників – сімейні лікарі навідуються за потреби. Про це розповіли учасники публічної консультації щодо темпів втілення реформи у сфері охорони здоров’я, яку організувала 12 грудня громадська організація “Центр UA”.

 

Представники об’єднаної громади та медичні фахівці зазначили, що загалом громада вкладається у терміни впровадження реформи, втім має низку проблем. Зокрема, нині неможливе комплексне фінансуванням Центру первинної медико-санітарної допомоги та існують труднощі із наданням екстреної медичної допомоги. Також лікарі не мають досвіду щодо залучення коштів в рамках державних програм та дотації на комунальні послуги, тому потребують рамкової інструкції.

 

Відтак складнощі з утримання Центру первинної медико-санітарної допомоги полягають в тому, що заклад обслуговує три ОТГ та кілька сільських рад, й одна з громад відмовляється платити свою частку за утримання приміщення. У ході дискусії учасники запропонували залучити державні субвенції на комунальні послуги ЦПМСД, проте зазначили, що вирішення суті проблеми лежить у площині політичної волі та комунікації.

 

Щодо наявного оснащення в закладах охорони здоров’я, то воно відповідає табелю оснащенню, передбаченому вимогами НСЗУ, на 90% основного списку та близько 50% додаткового списку. В кожній амбулаторії є автомобілі – загалом 9 одиниць. Транспорт перебуває в нормальному стані, отриманий централізовано в рамках підтримки первинної ланки.

 

Втім, за словами учасників, незважаючи на наявність транспорту, в 30% випадків медики були змушені відмовити пацієнтам в екстреній допомозі через завантаженість стаціонарних лікарів: “У нас 40 людей під кабінетом, ми не можемо вийти і поїхати на виклик”, – зазначив працівник медичної сфери.

 

Наступним викликом для громади стане робота з залученням державних коштів через державні програми, із якими медичні фахівці раніше не працювали – програми “Сільська медицина”, з гемодіалізу чи допомоги онкохворим.

 

Учасники консультації зазначили, що об’єднана територіальна громада подала договір до НСЗУ, фінансовий план наразі знаходиться на етапі розробки і триває робота над укладанням трудового договору.

 

Результатом публічної консультації буде сформована низка питань, що стосуються незрозумілих юридичних і бюрократичних аспектів медичної реформи. Ці напрацювання експерти “Центр UA” передадуть до Міністерства охорони здоров’я для розробки покрокових рекомендацій вирішення локальних проблем, пов’язаних з впровадженням медичної реформи.