Фото без опису

За даними ВООЗ півмільйонну людей у світі помирають внаслідок серцево-судинних хвороб, які розвинулися через надмірне споживання трансжирів.  28% респондентів переконані, що в їхньому звичайному раціоні трансжирів немає, але, як виявили наступні питання, з них 73% все ж вживають трансжири не рідше 1–2 разів на тиждень. Майже чверть респондентів не знають, у яких продуктах можуть міститися трансжири, близько третини знають про них лише частково.

Трансжири — це різновид ненасичених жирів, що містять трансізомери жирних кислот. Найчастіше їх використовують у запечених і смажених продуктах, готових або розфасованих закусках, кулінарних жирах і спредах.

Маргарини та кулінарні жири промислового виробництва почали застосовуватися в продуктах наприкінці 19 століття як заміна дороговартісних тваринних жирів, наприклад, вершкового масла. Їх почали додавати до продуктів харчування, аби продовжити термін зберігання та змінити структуру рослинних жирів, необхідних для кулінарної обробки.

Велика кількість трансжирів зазвичай міститься в таких продуктах:

  • кондитерські вироби — торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто;
  • фастфуд — картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки тощо;
  • морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад із вершками;
  • картопляні чипси, сухарики, попкорн;
  • перероблене м’ясо — ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон, солоне та копчене м’ясо, м’ясні консерви тощо;
  • сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв тощо;
  • різні соуси, кетчупи, майонези тощо;
  • сирні та плавлені сири, тверді сири, сирні сирки;
  • заморожені напівфабрикати.

Вживання трансжирів може призвести до розвитку серцево-судинних захворювань, в тому числі ішемічної хвороби серця і інфарктів, підвищення рівня холестерину, а також раку, діабету, деменцій, депресій, хвороб печінки, ожиріння, хвороби Альцгеймера, ослаблення імунітету. Порушується репродуктивна функція у чоловіків, виникають алергічні реакції.

Тому споживання трансжирів потрібно виключати повністю або хоча б мінімізувати їхнє споживання. Для цього треба готувати їжу самостійно, надавати перевагу рослинній їжі, замінити майонези та соуси оливковою олією, а фастфуд і напівфабрикати — відвареними або приготовленими на парі стравами. В раціон людини до списку «правильних» жирів варто включити поліненасичені та мононенасичені жирні кислоти, які містяться в таких продуктах, як морська риба, овочі, горіхи та олії.

Перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат, вивчіть етикетку. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин.

Що ж робити, аби виключити трансжири із раціону українців? Авжеж, дотримуватися рекомендацій здорового харчування та уважно перевіряти склад продуктів на етикетках. Але зусиль лише людини вберегти своє здоров’я та життя недостатньо на сьогодні, бо приходячи в магазин, громадянин має бути переконаний у безпечності продуктів, які він купує.

Тому обмеження використання трансжирів у харчових продуктах на законодавчому рівні — це найкраща стратегія

Звертаємо увагу операторів ринку, що згідно наказу Міністерства Охорони Здоров’я України від 16.07.2020 № 1613 «Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів» в харчових продуктах, що призначені для кінцевого споживача та тих, що призначені для постачання в заклади роздрібної торгівлі, включно електронної торгівлі вміст трансжирних кислот, які не є природними, не повинен перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів, що містяться в харчовому продукті. Таке обмеження вмісту трансжирів з квітня 2021 року впроваджене у всіх державах ЄС згідно з Регламентом ЄС №2019/649.

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби у

Дніпропетровській області