Фото без опису

Одними з найпоширеніших іграшок на ринку України є так звані неонові іграшки та конструктори з елементами літер, цифр і анімацій, чарівні палички та браслети. Перш ніж купувати таку забавку своїй дитині, слід добре подумати.

Заради збереження здоров'я та життя дітей передусім необхідно врахувати якість та безпечність іграшок. А головне, бути присутніми при грі дитини, адже, взявши до рота та прокусивши іграшку, ваш малюк наражає себе на небезпеку.

Під час користування цією іграшкою, коли дитина з цікавості чи необережності  прокусить неонову паличку із вмістом невідомої  хімічної речовини, виникають алергічні прояви та хімічні отруєння, що можуть призвести до анафілактичного шоку.

Інформуємо, що всі дитячі іграшки та вироби, що призначені для використання у грі дітьми віком до 14 років, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2018р. № 151 «Про затвердження Технічного регламенту безпечності іграшок», повинні бути задекларовані та відповідати вимогам, зазначеним у технічному регламенті.

Іграшки повинні:

  • розроблятися та виготовлятися таким чином, щоб не становити ризиків виникнення шкідливих наслідків для здоров’я дитини через вплив хімічних речовин або сумішей, із яких виготовлені іграшки або які в ній містяться;
  • відповідати відповідним вимогам технічних регламентів стосовно певних категорій продукції або обмеження певних речовин та сумішей.

Інструкції щодо користування іграшками, які містять небезпечні речовини або суміші, повинні мати попередження про небезпечний характер таких речовин чи сумішей та попередження про вжиття запобіжних заходів користувачем для уникнення пов’язаних із ними небезпек, які повинні встановлюватися для кожного типу іграшки. Інструкції також мають містити інформацію про надання першої допомоги у разі настання нещасного випадку в результаті використання такої іграшки та про зберігання іграшки в місці, недоступному для дітей певного віку, який визначається виробником.

На кожній іграшці, яка реалізується в Україні, на маркуванні мають бути:

  • знак відповідності технічним регламентам;
  • категорія і тип іграшки (наприклад, «м'яка іграшка»);
  • артикул;
  • номер партії;
  • вікове призначення іграшки;
  • назва та адреса виробника;
  • назва та адреса імпортера (для іноземної іграшки);
  • попередження щодо використання іграшки;
  • інструкція та умови експлуатації та зберігання.

Також повинні бути наявні документи, які дозволяють ідентифікувати  підприємство чи фізичну особу-підприємця. При продажу іграшки має бути наданий товарний чи фіскальний чек.

Про що слід пам'ятати

У цієї продукції є й протипоказання, якими не слід нехтувати. Зокрема, неонові іграшки не рекомендується давати дітям, які не досягли трирічного віку, не можна розкривати вграшки, щоб розглянути внутрішній вміст. При випадковому розтині продукцію необхідно негайно утилізувати. Якщо стався несподіваний контакт вмісту іграшки з очима або шкірним покривом, необхідно усунути засіб, використовуючи велику кількість води.

Саме найважливіше і найдорожче, що може бути у батьків – це її дитина, тому обираючи іграшку, піклуйтеся про її здоров’я з народження!

Дніпровське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

 в Дніпропетровській  області