Фото без опису

У с. Якимівка (Святовасилівська ОТГ) зафіксовано випадок сказу у коровиЗа словами власниці корова випасалася на пасовищі та перші симптоми хвороби з’явилися 23.10.2023
(відмова від їжі та води). Власниця намагалася самостійно лікувати корову відварами трав вважаючи, що тварина отруїлася. Через 11 діб «лікування» тварина загинула. Відповідно до експертного висновку Дніпровської державної регіональної лабораторії Держпродспоживслужби від 09 листопада 2023 року в мазках з головного мозку (методом МФА) виявлено світіння антигену вірусу сказу.
У корови встановлено захворювання на сказ.

Спеціалістами служби на даний час проводяться заходи з недопущення поширення сказу на території району. Фахівці припускають, що джерело хвороби — лисиці. У селі та прилеглих до нього територіях мешканці села відмічали велику кількість лисиць.

Всім, хто мав контакт з хворою твариною призначили щеплення проти сказу. Корову спалили та захоронили у визначеному місці. На місцях загибелі та перебування худоби фахівці провели дезінфекцію

Спеціалістами служби на даний час проводяться заходи з недопущення поширення сказу на території району. Згідно інструкції «Про заходи боротьби зі сказом тварин», затвердженої наказом Головного державного інспектора ветмедицини України від 15.03.1994 р № 5 с. Якимівка Святовасилівської сільської ради Дніпровського району на території якого, встановлено епізоотичне вогнище хвороби, визначено - неблагополучним пунктом, щодо захворювання на сказ із введенням карантинних обмежень та затвердженням Комплексного плану по оздоровленню від сказу. Прилеглу територію в радіусі 10 кілометрів обмеженою с. Карайкове, с. Грушівка, с. Констянтинівка, с. Промінь, с. Орлове, с-ще Святовасилівка, с. Барвінок, с. Наталівка, с. Томаковка, с. Незабудине з прилеглими мисливськими угідями Солонянської УТМР визначено загрозливою зоною, щодо захворювання на сказ, з запровадженням карантинно - обмежувальнмх заходів.

Сказ великої рогатої худоби (ВРХ) є небезпечним захворюванням, яке може передаватися не тільки від тварини до тварини, а й до людини. Зараження здійснюється після укусу хворим ВРХ, при попаданні слини на рану, якщо в їжу було вжито молоко, м’ясо тварини хворої на сказ. Як показує практика, ВРХ найчутливіший до сказу, саме тому так важливо проводити своєчасно профілактику і діагностику захворювання.

Сказ у ВРХ зустрічається 2-х типів, в залежності від джерела зараження:

  • природний – сюди відносяться дикі тварини (вовки, лисиці, миші);

  • міський – домашні тварини, ВРХ.

Збудником даного інфекційного захворювання вважається вірус Neuroryctes rabid. Вірус сказу стійкий у зовнішньому середовищі, в результаті чого може залишатися протягом декількох місяців життєздатним навіть при низьких температурних режимах.

У ВРХ інкубаційний період захворювання триває від двох місяців до одного року. Хвороба може довгий час не проявлятися – але, проявивши, прогресує протягом 5-6 діб.

Сказ може протікати в буйній або спокійній формі. У буйної стадії є такі симптоми: високий рівень дратівливості, що виявляється в різких рухах, а також по відношенню до інших коровам і домашнім тваринам; пітливість; рясне слинотеча; часте сечовипускання. При спокійній стадії перебігу захворювання тварини починають відрізнятися від інших особин нетиповою млявістю, пропадає апетит. У інфікованих корів пропадає молоко, жуйний рефлекс відсутній, з’являються труднощі при ковтанні. Через 2-3 дні після появи перших симптомів захворювання, можна спостерігати параліч нижньої щелепи, потім відмовляють кінцівки, і настає летальний результат. Крім цього, серед основних симптомів сказу виділяють підвищену реакцію на сторонні шуми, яскраве світло. Дані реакції нерідко супроводжуються судомами, зниженням ваги. У деяких тварин пропадає зір.

Діагноз можна поставити тільки після того, як був проведений повний комплексний огляд ВРХ. На жаль, сказ у тварин не підлягає лікуванню, тому практично завжди хвороба закінчується летальним результатом.

Найефективнішим способом, що дозволяє убезпечити велику рогату худобу від сказу, є своєчасне проведення профілактичних заходів щодо імунізації. Стовідсоткової гарантії, що корова після щеплення не захворіє, немає. Статистика стверджує: 9 з 10 вакцинованих тварин, не заражається сказом, перебуваючи в однакових умовах догляду та утримання. І це дуже хороший показник.

Профілактика захворювання:

  • дотримуватися правил по утриманню домашніх тварин;

  • доставляти тварин у встановлені терміни до ветеринарного інспектора для проведення огляду та вакцинації;

  • не допускати нещеплених собак на подвір’яферму;

  • убезпечити подвір’яферму від проникнення диких тварин;

  • негайно повідомляти ветеринара, якщо був виявлений ​​інфекційний спалах.

Запобіжні заходи

Після нападу тварини (укус або подряпина) розвиток інфекції потрібно запобігти відразу ж. Для цього потерпілий повинен дочекатися, поки з рани витече трохи крові. Потім ретельно промити рану (бажано з милом), обробити антисептичним засобом, наприклад, спиртом і обов'язково перев'язати місце поранення. Заходи щодо знезараження рани потрібно проводити дуже акуратно, щоб уникнути подальших ушкоджень. Обробку ран необхідно робити відразу ж (протягом години) після контакту з твариною.

Ознаки сказу у людей практично збігаються з симптомами захворювання у тварин. По-перше, людина перестає відчувати себе в просторі, не контролює свої рухи, можливі гарячкові посмикування кінцівок. По-друге, сильно погіршується зір. Можливий перехід в агресивно-імпульсивна стан. З людиною можуть траплятися неконтрольовані і швидко проходять напади. При появі у людей будь-яких симптомів сказу необхідно терміново звернутися до фахівця.

Закликаємо власників тварин вчасно проводити профілактичні щеплення не лише домашніх улюбленців (котів, собак), а також тварин (ВРХ та ДРХ), які випасаються.

Пам'ятайте!!! При підозрі захворювання, незвичній поведінці чи у випадку загибелі тварини необхідно терміново сповістити ветеринарного лікаря обслуговуючого Вашу територію та Дніпровське районне управляння ГУ Держпродспоживслужби !

Контакти при будь-якій підозрі:

Солонянська дільниця ветеринарної медицини смт Солоне, вул. Тереньєва, 7, Дніпровське районне управляння ГУ Держпродспоживслужби - електронна пошта 20@dp.dpss.gov.ua.

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

 Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області