Випадки гепатиту А фіксуються на території України щороку в різних областях. Гепатит А має сезонність та зазвичай проявляється у холодну пору року. Наприклад, у 2022 році було зафіксовано 281 випадок.

31 жовтня 2023 року  Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) оголосило надзвичайну ситуацію на Вінниччині у зв'язку зі спалахом гепатиту А. 280 людей потрапили до лікарні, з них 25 - діти. Один пацієнт у важкому стані.  Як зазначили у МОЗ, станом на 6 листопада, випадки гепатиту А крім Вінниччини, зафіксовані в таких областях:

  • Тернопільська (1 випадок),
  • Дніпропетровська (3 випадки),
  • Закарпатська (11 випадків),
  • Івано-Франківська (12 випадків)
  • Львівська (19 випадків)

Підозрюють кілька джерел, що могли призвести до спалаху. Серед них - вода з акваматів, овочі, м’ясо та молочні продукти на ринках або ж стихійних точках продажу.

Гепатит А (відомий також, як хвороба Боткіна) - вірусне захворювання, яке вражає печінку. Передається фекально-оральним шляхом: через брудні руки, брудну воду, продукти, які можуть містити фекалії хворого. У домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім'ї. Тому гепатит А часто називають «хворобою брудних рук». Вірус гепатиту А також може передаватися під час тісного фізичного контакту з інфікованою людиною.

Небезпечний вірусний гепатит А тим, що у нього дуже довгий інкубаційний період – який може тривати від 14 до 45 діб. Тобто людина є інфікованою і заразною довгий час до того, поки виникнуть перщі симптоми. І саме тоді така людина становить найбільшу небезпеку.

Основні симптоми: слабкість, підвищена температура (стан, подібний до ГРВІ), втрата апетиту, нудота, блювота, діарея, біль у животі, особливо в правому підребер'ї, пожовтіння шкіри та слизових оболонок, потемніння сечі (до кольору пива), знебарвлення калу, жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) - буває у 70% дорослих людей. Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми. У деяких випадках трапляються артралгії (біль у суглобах різної етіології без набряку чи інших симптомів артриту). У деяких пацієнтів з'являються сильний свербіж по тілу. Може спостерігатися пігментація шкіри та різні висипання.

Після того, як людина перенесла хворобу, вона має довічний імунітет.

Як уникнути захворювання

Проти гепатиту А існує специфічна і неспецифічна профілактика.

Специфічною профілактикою є вакцинація. Щеплення від хвороби є рекомендованим. Існує дві вакцини: «Хаврікс» (можна використовувати для дорослих та дітей) і «Твінрікс», що захищає від гепатиту А та Б. Вакцинуватися за власним бажанням можна за власний кошт. Адже безоплатне щеплення поширюється не на всіх. Держава замовила і розподілила на області певну кількість доз вакцини, це було пов'язано з терористичним актом Росії на Каховській ГЕС. Зараз ще додаткові дози вакцини передані у Вінницьку область для екстреної і планової вакцинації груп професійного ризику - медпрацівників інфекційних стаціонарів, а також екстреної вакцинації людей, чиї близькі мають підтверджені випадки хвороби, щоб запобігти її поширенню.

Якщо ви хочете дізнатися, чи маєте імунітет до гепатиту А - можете здати відповідний аналіз. За бажанням, можна звернутися до лабораторії і здати аналіз на визначення імуноглобуліну G до вірусу гепатиту А. Вакцина має високу ефективність і до моменту контакту з хворим, і після. При чому в останньому випадку чим, раніше буде зроблена, тим краще. Але це потрібно обговорити з сімейним лікарем.

Неспецифічна профілактика. Найкращим захистом стане дотримання правил особистої гігієни: мийте руки перед вживанням води чи їжі, після повернення з вулиці, після відвідування туалету та поїздок у громадському транспорті. Пийте тільки кип'ячену воду - кип'ятити потрібно не менше 5 хвилин. Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди.

Звертаємо увагу всіх користувачів установок із дозованим розливом негазованої води , кулерів - заміна ємності  повинна здійснюватися не рідше одного разу на 2 тижні з обов’язковою дезінфекцією помпи.

Застерігаємо! Не займайтеся самолікуванням та звертайтеся до лікарів при появі перших симптомів хвороби.

Будьте здорові, бережіть себе і своїх рідних!

Фото без опису

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області