Фото без опису

Бджільництво є вагомою складовою аграрної галузі України й значною статтею експорту. Виробництво і споживання меду натурального в нашій країні має давню традицію, а географія експорту українського меду на сучасному етапі охоплює майже 70 країн по всьому світу. Однак сьогодні на ринку меду існує багато проблем. Актуальною є й проблема фальсифікації натурального меду, що є загрозою для репутації вітчизняної продукції та може призвести до зменшення обсягів його продажу. Шановні пасічники та експортери меду! Доводимо до Вашого відома, що відповідно інформації DG SANTE (організації  виробників Європейського Союзу та асоціації захисту прав споживачів), листа № 11.1.1-319996 Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та прав споживачів від 18.09.2023 на ринку Європейського Союзу зафіксовано постачання меду з України, який не відповідає положенням Директиви Ради 2001110 ЄС від 20 грудня 2001 року. Зазначене підтверджено результатами лабораторного контролю DG SANTE та наведено такі невідповідності:

  • навмисне додавання дешевого цукру та цукрових сиропів;
  •  збір незрілого меду;
  •  підгодівля бджіл цукрами під час сезону нектароносів;
  •  використання технологій видалення домішок таабо пилку з меду;
  •  невірне позначення точних ботанічних джерел або справжнього географічного походження.

Фальсифікація меду може відбуватися на 3 етапах: пасічниками, заготівельниками та переробниками меду або експортерами. 

Звертаємо увагу на те, що Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи здійснює визначення фальсифікації меду, а  саме визначення цукрів методом мас-спектрометрії із співвідношенням стабільних ізотопів.  

Але що стається з медом, який не проходить вхідний контроль і містить залишки антибіотиків та ветеринарних препаратів, а також ознаки фальсифікації? Найчастіше пасічники повертаються з ним на внутрішній ринок і продають його там, де не виконується контроль якості - тобто, на стихійних ринках і базарах. Тож як вберегти себе від фальсифікату? Існує безліч способів: перш за все, варто купувати мед у місцях, де вимагаються сертифікати якості продукту. 

Фальсифікований мед  завдає шкоди як здоров’ю українців, так і репутації українських переробників меду, адже при виявленні фальсифікату при експорті, рівень довіри іноземних компаній-імпортерів до українських виробників різко знижується.

Фахівці управління Держпродспоживслужби наголошують щодо необхідності впровадження чесних практик при виробництві і торгівлі медом. Дуже важливо, щоб в Україні сьогодні розвивалася культура споживання меду, коли на першому місці стоятиме якість, безпека і натуральність. Це не лише вбереже ваше здоров’я, але й дозволить Україні зміцнити свої позиції на міжнародних ринках і закріпити за собою статус виробника справді якісної продукції.

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби у

Дніпропетровській області