Фото без опису

Завітала золота осінь і разом з нею природа несе нам свої щедрі дари, одним із яких є картопля.

Однак далеко не всі знають, що, здавалося б, абсолютно безпечний і улюблений багатьма овоч може спровокувати отруєння різного ступеня тяжкості - від легкого нездужання до інвалідності і навіть летального результату, причиною якого може бути токсична хімічна речовина під назвою соланін.

Соланін – отруйний глікоалкалоїд, що виробляється в рослинах родини пасльонових. Він може бути знайдений в будь-якій частині рослини – в листі, плодах, стеблах, бульбах та ін. Для людини, соланін є дуже токсичним, навіть у невеликих дозах, також він виявляє фунгіцидні та пестицидні властивості, відіграючи роль природного захисту рослини.

Сорти картоплі, що використовуються в сільському господарстві, перевіряються на вміст соланіну, і в більшості з них концентрація соланіну нижча за 0,2 міліграма на грам. Але в картоплі, котра лежала на світлі, концентрація соланіну може доходити до 1 мг/г, і навіть більше. В цьому разі однієї неочищеної картоплини може бути достатньо для отруєння. Та попри все, картопля – овоч поживний і смачний, тому, навіть знаючи, що він може містити токсичні речовини, не варто виключати його з раціону, а ризик отруєння можна звести до нуля, якщо дотримуватися нескладних правил при його купівлі, зберіганні і вживанні.

Як розпізнати отруйну картоплю та уникнути отруєння нею?

Яскравим маркером отруйної картоплі є її зелений колір. Це однозначне свідчення того, що бульби довго лежали на сонці і концентрація токсину у них збільшилася. Не купуйте картоплю з відкритих вітрин якщо вона має зеленуватий колір. Дотримуйтесь умов зберігання і тримайте картоплю в темних місцях, куди не проникає сонце.

Отруйною може бути не тільки зелена картопля, тому треба звертати увагу не лише на колір, але і на смак бульб. Якщо картопля гірчить і при її вживанні починає дерти в горлі — це вірна ознака великої концентрації токсину.

Небезпеку становить і овоч, у якому порушена цілісність. Як відомо, соланін відіграє захисну функцію, тому при пошкодженні його концентрація зростає. Уникайте покупки бульби з тріщинами, розрізами або зідраною шкіркою.

Пророслу картоплю теж не слід купувати. В місцях появи картопляних паростків кількість соланіну завжди збільшується, оскільки проростання провокує вироблення цієї речовини.

Соланін у бульбах картоплі найбільше сконцентрований в лушпинні та в тонкому шарі безпосередньо під ним, і, таким чином, може бути у великій мірі видалений при чищенні. Також велика концентрація соланіну спостерігається в молодих пагонах та бруньках  картоплі — тож задля видалення соланіну при чищенні в картоплі треба вирізати «вічка».

 Смаження картоплі при 150-170° C руйнує практично весь наявний соланін, але приготування в мікрохвильовій пічці знижує концентрацію соланіну приблизно на 25-35%, а звичайне варіння практично його не руйнує.

Фахівці радять не викидати «зелену» картоплю – відкладіть для посадки в наступному році. Соланін в бульбах не перейде в майбутній урожай. Крім того, перевірено, що бульби з зеленими плямами краще зберігаються до весни. Оскільки соланін має фунгіцидні та пестицидні властивості  то  прозеленена картопля більш стійка до бактеріальних хвороб та захищає від комах,  травоїдних тварин.

Симптоми отруєння соланіном

Медичні дослідження, зокрема, дали висновок, що дози від 2 до 5 мг на кілограм ваги тіла призводять до токсичних ефектів, а дози від 3 до 6 мг на кілограм – до смерті. Симптоми отруєння соланіном звичайно виявляються через 8-12 годин після прийому, але можуть, у випадку споживання великої дози, виявитись і за 30 хвилин. При отруєнні соланіном можуть спостерігатися такі ознаки, як: гіркота в роті, першіння в горлі, жовтяниця; спазми шлунку; висока температура; задишка; прискорене серцебиття; запаморочення, сплутана свідомість, галюцинації, сильні головні болі та інші.

У таких випадках радимо не зволікати та терміново звернутися до лікаря.

Важливо! Найбільшої шкоди соланін завдає маленьким дітям, вагітним жінкам, літнім людям та людям з хронічними захворюваннями.

Тож якщо дотримуватися рекомендацій щодо зберігання та вживання картоплі, отруєння соланіном Вам не загрожує!

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області