Фото без опису

З метою дотримання санітарно-епідеміологічного благополуччя населення району та покращення якості питної води, 18 - 20 квітня 2023 року, фахівці Дніпровського районного управління Держпродспоживслужби залучені до участі у робочій комісії по проведенню профілактичних робіт та дезінфекції РЧВ на насосно-фільтрувальній станції КП «Солонянський ЖКУ» ДОР.

Профілактична дезінфекція і промивка водопровідних мереж та споруд здійснюється двічі на рік (навесні у квітні та восени у вересні) на підставі Діючих Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України, Технологічного регламенту з метою дотримання санітарно-епідеміологічного благополуччя населення та відповідної якості води. Попри це, у споживачів виникають часті запитання щодо проведення промивки та якості води. У цьому матеріалі зібрані відповіді на найпоширеніші запитання.

Як проводиться промивка водопровідних мереж та споруд?

Процедура промивки водопровідних мереж та споруд проводиться у кілька етапів:

  • випуск води із водопровідних мереж;
  • заповнення водопровідних мереж водою із підвищеною концентрацією гіпохлориту натрію;
  • випуск води з дезінфікуючим розчином із водопровідних мереж і промивка мереж;
  • здійснення постійного лабораторного контролю;
  • подача споживачам питної води.

Яка речовина використовується для дезінфекції мереж?

Гіпохлорит натрію марки А. Ця сполука у допустимій концентрації є абсолютно безпечною для життя та здоров'я людини. Його використання регламентоване Інструкцією із застосування гіпохлориту натрію для знезараження води в системах централізованого питного водопостачання та водовідведення, затвердженою наказом Мінрегіонбуду №18 від 18.05.2007 р. та відповідає «Державним санітарним нормам та правилам «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затверджених наказом Міністерства охорони здоровя України від 12 травня 2010 року № 400, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 01 липня 2010 року за № 452/17747».

Що робити, якщо після промивки з кранів тече неякісна вода?

Спершу необхідно відкрити крани та випустити незначну кількість води. Відкривання кранів необхідне для того, аби залишки гіпохлориту натрію разом із відкладеннями, що утворюються під час експлуатації всередині трубопроводів, яка потрапила у мережу під час її очистки, не залишалися у трубах, а відтак, не створювала дискомфорту у подальшому споживанні питної води. Якщо випуск води не допомагає, необхідно зателефонувати до аварійно-диспетчерської служби КП «Солонянський ЖКУ» ДОР та повідомити про проблему.

Коли можливо споживати воду ?

На період проведення робіт з дезінфекції водопровідних мереж населенню рекомендовано створити необхідний запас води як для питних потреб, так і для санітарно-побутових, оскільки під час хлорувания води її забороняється використовувати для будь яких цілей, окрім технічних та для пожежогасіння. З рекомендаціями щодо правил зберігання питної води, яку підготували фахівці Держпродспоживслужби, можна ознайомитися на сайті Солонянської громади за посиланням https://solonyanska-gromada.gov.ua/news/1679650425/.    

Користуватися водою в побутових цілях можна тільки  після зливання води з кранів до зникнення запаху хлору.

 

Дніпровське районне  управління

                                                                                           ГУ Держпродспоживслужби

                                                                                           в Дніпропетровській області