Основними завданнями Фонду та його робочих органів є:

  • реалізація державної політики у сферах соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, медичного страхування;
  •  надання матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг відповідно до цього Закону;
  •  профілактика нещасних випадків;
  • здійснення перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам, у тому числі на підставі інформації з електронного реєстру листків непрацездатності;
  • здійснення контролю за використанням роботодавцями та застрахованими особами коштів Фонду;
  • аналіз та прогнозування надходження коштів від сплати єдиного внеску.

 

Фонд соціального страхування України здійснює керівництво та управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, провадить акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечує фінансування виплат за цими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування,

 

За страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг:

- допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);

- допомога по вагітності та пологах;

- допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві);

- оплата лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.

            За загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності страхові виплати складаються із:

-щомісячних страхових виплат в разі часткової чи повної втрати працездатності від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань та щомісячних страхових виплат особам, які мають на це право в разі втрати годувальника;

-страхових виплат одноразової допомоги потерпілому в разі стійкої втрати професійної працездатності та страхових виплат одноразової допомоги членам сім'ї потерпілого (в разі смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві);

-страхових виплат дитині, яка народилася інвалідом внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності;

-допомога в зв`язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

-відшкодування вартості поховання потерпілого  та пов'язаних з цим ритуальних послуг;

-страхові виплати потерпілому при тимчасовому переведенні на легшу нижчеоплачувану роботу;

-відшкодування страхових витрат на медичну та соціальну допомогу у тому числі на додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування тощо за прямими наслідками страхового випадку, якщо потребу в них визначено висновками МСЕК та індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю (у разі її складення). Фонд організовує цілеспрямоване та ефективне лікування потерпілого у власних спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах або на договірній основі в інших лікувально-профілактичних закладах з метою якнайшвидшого відновлення здоров'я застрахованого.

Потерпілому, який став особою з інвалідністю, періодично, але не рідше одного разу на три роки, а особам з інвалідністю І групи щорічно безоплатно за медичним висновком надається путівка для санаторно-курортного лікування.

За наявності медичних показань для одержання автомобіля і наявності або відсутності протипоказань до керування ним Фонд забезпечує потерпілого автомобілем безоплатно чи на пільгових умовах, організовує та оплачує навчання водінню автомобіля, а також виплачує компенсацію на бензин (пальне), ремонт і технічне обслуговування автомобілів або на транспортне обслуговування.

 

Дніпровське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області

адреса: вул. Леоніда Стромцова, буд. 3-а, м. Дніпро тел. +38 (0562) 31-93-54

e-mail: prav.dp@fssu.gov.ua

Начальник відділення   Шипова Тетяна  Іванівна

тел. 31-93-65,

графік особистого прийому громадян начальником відділення:

понеділок, четвер з 10.00-17.00

 

Завідувач сектору медичної реабілітації

Герасименко Олена Юріївна  тел. 374-50-23

 

Основні питання

 

Як отримати путівку на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду?

 

Потерпілому, якому висновком МСЕК визначена потреба в санаторно-курортному лікуванні, безоплатно за медичним висновком надається путівка для санаторно-курортного лікування. Для цього потерпілому необхідно звернутись до відділення Фонду за місцем зберігання його справи про страхові виплати та подати наступні документи:

 

- заяву встановленої форми;

- висновок МСЕК про потребу потерпілого в санаторно-курортному лікуванні;

- довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою № 070/о (термін дії довідки 12 місяців з дати видачі);

- індивідуальну програму реабілітації (за наявності);

- копію паспорта потерпілого та особи, яка його супроводжує, якщо таку потребу визначено висновком МСЕК.

 

У яких санаторно-курортних закладах можливе санаторно-курортне лікування і яку вартість путівки відшкодовує (оплачує) Фонд?

 

Потерпілі самостійного визначають санаторно-курортний заклад в заяві, поданої до відділення Фонду, де вони бажають проходити санаторно-курортне лікування, відповідно до медичних показань.

 

Санаторно-курортний заклад має відповідати наступним вимогам:

 

- розташований в екологічно чистій зоні;

- мати належну матеріально-технічну базу;

- спеціалізуватися за необхідним профілем лікування.

 

Правлінням Фонду затверджені граничні розміри витрат для відшкодування вартості одного ліжко-дня санаторно-курортного лікування потерпілого та перебування супроводжуючої особи, що становлять на 2018 рік:

 

- для потерпілого з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку – 581,0 грн, без ПДВ;

- для потерпілого – 560,0 грн, без ПДВ;

- для супроводжуючої особи потерпілого з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку – 445,0 грн, з ПДВ;

- для супроводжуючої особи потерпілого – 470 грн, з ПДВ.

У випадку коли вартість одного-ліжко дня становить більше затверджених граничних розмірів, потерпілий самостійно сплачує цю різницю.

Також потерпілому компенсуються витрати на проїзд до санаторно-курортного закладу та у зворотному напрямку.

 

 

Як часто потерпілі мають право отримувати санаторно-курортне лікування?

 

Періодичність отримання санаторно-курортного лікування встановлена відповідними нормативними актами Фонду і становить для:

 

- осіб з інвалідністю І групи - щороку;

 

- осіб з інвалідністю ІІ групи - один раз на два роки або щороку на підставі індивідуальної програми реабілітації;

 

- осіб з інвалідністю ІІІ групи - один раз на три роки, один раз на два або щороку на підставі індивідуальної програми реабілітації.

 

Чи можливий супровід потерпілого на санаторно-курортне лікування?

 

Якщо потреба в супроводі потерпілого визначена висновком МСЕК, Фонд фінансує витрати на путівку і для супроводжуючої особи без лікування (лише проживання та харчування) на весь період санаторно-курортного лікування особи з інвалідністю. Крім того, для супроводжуючої особи відшкодовуються витрати на проїзд.

 

Який термін санаторно-курортного лікування для потерпілого?

Термін санаторно-курортного лікування для потерпілих, окрім потерпілих з наслідками травм хребта та спинного мозку, становить 24 доби.

Термін санаторно-курортного лікування для потерпілих внаслідок травм хребта та спинного мозку в спеціалізованих санаторно-курортних закладах становить 45 діб. Термін лікування також може бути скорочений за заявою потерпілого до 24 діб.

У разі скорочення за письмовою заявою потерпілого терміну перебування у санаторно-курортному закладі його право на санаторно-курортне лікування в даному періоді вважається використаним у повному обсязі.

Також забороняється поділ путівок або передача їх іншим особам.

 

Що необхідно для забезпечення автомобілем?

 

Забезпечення потерпілих автомобілями за рахунок коштів Фонду здійснюється згідно із вимогами Порядку забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2006 № 999 (далі - Порядок).

Згідно із абзацом 1 пункту 3 Порядку підставою для забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями є заява, документи, зазначені у пункті 34 цього Порядку, та висновок медико-соціальної експертної комісії (далі – МСЕК) про наявність або відсутність протипоказань до керування ним залежно від умов забезпечення автомобілем, зазначених у пунктах 29-31 цього Порядку.

Відповідно до пункту 34 Порядку для взяття на облік особа з інвалідністю подає до відділення Фонду, заяву, форма якої затверджується Мінсоцполітики.

До заяви, що реєструється у спеціальному журналі обліку, додаються:

- копія довідки МСЕК про групу та причину інвалідності;

- паспорт, який після перевірки паспортних даних, зазначених у заяві, повертається заявнику;

- довідка про присвоєння ідентифікаційного номера інваліду (після перевірки даних, наведених в заяві, повертається заявнику);

- копія акта про нещасний випадок на виробництві або акта розслідування професійного захворювання і довідка про перебування на обліку у Фонді соціального страхування.

 

Як визначається сума щомісячної страхової виплати при втраті працездатності?

 

Відповідно до частини першої статті 42 Закону № 1105 сума щомісячної страхової виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячного заробітку, що потерпілий мав до ушкодження здоров’я.

Максимальний розмір щомісячної страхової виплати не повинен перевищувати 10 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Мінімальний розмір призначеної щомісячної страхової виплати потерпілому у перерахунку на 100 відсотків втрати професійної працездатності не може бути меншим за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб.

 

Який порядок розрахунку середньої заробітної плати при визначенні розміру страхових виплат від нещасних випадків на виробництві?

 

Обчислення середньомісячної заробітної плати для розрахунку страхових виплат проводиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266.

Чи перераховується сума щомісячних страхових виплат у разі підвищення мінімальної заробітної плати?

2

Ні, не перераховується.

У яких санаторно-курортних закладах можливе санаторно-курортне лікування і яку вартість путівки відшкодовує (оплачує) Фонд?

 

Потерпілі самостійного визначають санаторно-курортний заклад в заяві, поданої до відділення Фонду, де вони бажають проходити санаторно-курортне лікування, відповідно до медичних показань.

 

Санаторно-курортний заклад має відповідати наступним вимогам:

 

- розташований в екологічно чистій зоні;

- мати належну матеріально-технічну базу;

- спеціалізуватися за необхідним профілем лікування.

 

Правлінням Фонду затверджені граничні розміри витрат для відшкодування вартості одного ліжко-дня санаторно-курортного лікування потерпілого та перебування супроводжуючої особи, що становлять на 2018 рік:

 

- для потерпілого з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку – 581,0 грн, без ПДВ;

- для потерпілого – 560,0 грн, без ПДВ;

- для супроводжуючої особи потерпілого з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку – 445,0 грн, з ПДВ;

- для супроводжуючої особи потерпілого – 470 грн, з ПДВ.

У випадку коли вартість одного-ліжко дня становить більше затверджених граничних розмірів, потерпілий самостійно сплачує цю різницю.

Також потерпілому компенсуються витрати на проїзд до санаторно-курортного закладу та у зворотному напрямку.