Фото без описуМасляна – веселе народне гуляння, що передує стриманому часу Великого посту. Це чудовий спосіб не тільки наїстися млинців, а й відсвяткувати наближення весни!

Колективами Аполлонівської СЗШ та Аполлонівського ДНЗ було розпочато естафету святкування Масляної в Солонянській громаді.

Справжнє театралізоване дійство розгорнулося 15 лютого на центральній площі села, на якій зібралося чимало і місцевих жителів, і гостей сіл громади.
Учні місцевої школи підготували свято проводів зими і зустрічі весни: діти водили хороводи, читали вірші, співали пісень.

Святкового весняного настроюю усім присутнім додавали ігри, забави та специфічне, притаманне цьому святу  вбрання.
Головним символом свята Масляної, що символізує сонце і тепло є смачні, духмяні млинці, якими пригощали і ласувалися всі гості. А ще діяв ярмарок на якому можна було скуштувати страви української кухні: млинця за смаком: з варенням, маком, шоколадом…, поласувати вареничками із капустою чи картоплею та іншими смаколиками.

Наприкінці свята неодмінним дійством стало спалювання опудала Зими. Під дружній заклик усіх присутніх «Гори, гори ясно, щоби не погасло!» велика солом’яна лялька згоріла, символізуючи закінчення зими та наближення весни.

Хочеться вірити, що захоплююче свято, сповнене народних ритуалів та обрядів, яке символізує  остаточну перемогу весни над зимою, тепла над холодом, дасть надію нашому українському народу на знищення старого, зношеного світу і звільнення місця дня нового, молодого та кращого.

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису Фото без опису