Як казав А.П. Чехов: “Скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина”. Необхідність вивчення іноземної мови зростає з кожним роком. Дедалі більше людей вивчають англійську мову - мову міжнародного спілкування. Англійська мова слугує мовою спілкування у ділових справах, у аеропортах, вокзалах, магазині та ін. Знання англійської мови необхідні при роботі з комп'ютером та при користуванні Інтернетом, вони   відкривають для нас вікно у новий світ - світ іншої культури, недаремно відповідно до наказу президента


України Петра Порошенка 2016 рік був оголошений роком англійської мови в Україні.


Цей рік надав можливість українським школярам прийняти участь у навчальних програмах Європейського Союзу  «Е-Twinning Plus»  (освітня програма Єврокомісії, створена у 2005 році для навчання та співпраці європейських шкіл, за допомогою реалізації спільних проектів на спеціальній онлайн-платформі. У 2013 році в рамках Східноєвропейського партнерства до програми приєдналася Україна, Грузія, Молдова, Вірменія, Азербайджан і Туніс. Їх об’єднано в робочий простір під назвою «E-Twinning Plus», де вони можуть співпрацювати з усіма учасниками програми із 42-х європейських країн), національній програмі вивчення та популяризації іноземних мов «Go Global»,  розширення мережі літніх мовних таборів, для вчителів – старт проекту підвищення фахової кваліфікації педагогічних працівників з англійської мови.

Навчальні заклади Солонянської селищної ради активно долучилося до організації та проведення року англійської мови в школах, але найбільш активно та інноваційно спланував свою роботу з даного питання опорний заклад - Солонянська СЗШ№1.

Один із нестандартних підходів для забезпечення якісного навчання дітей мовам було створення літніх таборів з іноземних мов. Табори покликані спонукати школярів практично застосовувати знання з мов, отриманих протягом навчального року. Підтримуючи ініціативу Міністерства освіти та науки України щодо популяризації вивчення іноземних мов серед українських школярів та їх застосування у різних формах діяльності, вчитель англійської мови Ремез Інна Василівна організувала роботу пришкільного літнього мовного табору «Big Orange». Заняття відрізнялися від уроків  і зовсім не нагадували  навчальний процес. Знання, набуті на уроках іноземної мови, діти застосовували   для спілкування з однолітками в різних формах діяльності: на спортивних майданчиках граючись  в ігри на іноземній мові, в ком’ютерному класі дивлячись мультфільми та обговорюючи їх, співаючи пісні, готуючи  вистави.   

 

У вересні 2016 року для учнів 5-6 класів  під керівництвом вчителів  Ремез І.В,  Величко І.О. був проведений міжнародний  урок  англійської мови по Skype.Даний урок є першим із серії уроків, які проводилися щомісяця в межах міжнародного проекту від Microsoft.

Перший урок мав назву "Back to School Buddies", під час якого учні спілкувалися з ровесниками з м.Нікосія (Кіпр), які також вивчають англійську мову, як іноземну. Відбулося жваве обговорення перших вражень про школу після літніх канікул та особливостей навчання у школі в Україні та Кіпрі. Урок пройшов у жвавій та невимушеній обстановці, учні були сповнені позитивних емоцій та отримали практичний досвід спілкування англійською мовою з ровесниками з іншої країни в ситуації реального часу з використанням ІКТ.

У вересні –жовтні 2016 року учні та педагогічний колектив  Солонянської СЗШ №1 прийняли  участь у міжнародному заході, який був присвячений Європейському дню мов та проводився Радою Європи з метою популяризації європейських мов. Цей проект мав назву "Happy Breaks", і   проводився англійською мовою. Учні школи протягом тижня розмовляли на перервах англійською мовою, співали  англійські пісні, грали  в англійські ігри, декламували англійські вірші та готували англійський чай.  

Кожне добре діло має вінчатися винагородою,  не стали і винятком всі старання вчителів англійської мови та учнів Солонянської СЗШ №1,  які потрапили в сімку навчальних закладів Дніпропетровської області та являються єдиним закладом від Солонянського району, яких  запрошено на Національну конференцію 2016 навчальної програми  Європейського Союзу  «E-Twinning Plus».

Маємо надію, що КЗО «Солонянська СЗШ№1 І-ІІІ ступенів» (опорний заклад) стануть прикладом для інших закладів селищної ради, щодо опанування іноземними мовами.

Тож побажаємо нашій делегації успіхів! Педагогічному колективу опорного закладу – не втрачати творчого запалу та  підкорення нових вершин!