Фото без описуРеформа  освіти в Україні покликала до життя й реформу в спеціальній освіті дітей з особливими потребами. На сьогоднішній день кількість дітей з порушеннями у розвитку збільшується, на жаль, зі швидкістю геометричної прогресії. Саме тому в нашій країні одним із пріоритетних напрямків реформування освіти є запровадження інклюзивного навчання.

 Важливим показником розвитку суспільства є гуманне і турботливе ставлення до дітей з особливими освітніми потребами. Незалежно від стану здоров’я, наявності фізичного чи інтелектуального порушення, кожна дитина має право на якісну освіту.

 27 грудня 2017 року дружина Президента України Марина Порошенко відкрила в Солоному перший Інклюзивно-ресурсний центр в Україні, засновником якого є Солонянська селищна рада і уповноважений ним відділ освіти Солонянської об’єднаної територіальної громади — це приклад того, що створити сучасний простір для особливих дітей реально навіть за короткий проміжок часу. Створення ІРЦ є важливим кроком у формуванні сучасної системи кваліфікованого супроводу дітей з особливими освітніми потребами протягом навчання від 2 до 18 років, наданні консультацій з питань організації інклюзивного навчання серед педагогічних працівників та сімей, які виховують дітей зФото без опису особливими освітніми потребами.

Інклюзивно-ресурсний центр, який не має аналогів в Україні, відкрито у приміщенні Солонянської  середньої загальноосвітньої школи №1 і облаштовано за європейськими стандартами. Він надаватиме послуги дітям з особливими освітніми потребами, які навчаються в освітніх закладах і тим які не відвідують навчальні заклади Солонянської об’єднаної територіальної громади, району. В ІРЦ передбачені кімнати для індивідуальної корекційної роботи логопедів, практичного психолога, дефектолога.   Основою архітектури Центру є безбар’єрність: відсутність сходів, порогів, вхідні двері, які відчиняються автоматично дозволять відвідувачам з обмеженими руховими можливостями вільно пересуватися приміщенням установи.

У  закладі обладнана ресурсна кімната, яка містить кілька зон: корекційно-розвиткову – для занять з вузькопрофільними спеціалістами, соціально-адаптаційну – для здобуття побутових  навичок, ігрову, яка  оснащена комп’ютерним обладнанням, інтерактивною пісочницею, для того щоб діти могли найбільш розширено використовувати свої можливості.  Це лише частина психолого-педагогічної підтримки, яку надаватимуть спеціалісти установи.

Фото без описуЗадля фізичного розвитку дітей в установі облаштували кімнату лікувальної фізкультури. Особливістю центру є його  інтерактивна підлога.  За допомогою сучасних цифрових технологій зображення відбивається на долівці і створює віртуальний «килим».

Пріоритетним напрямком роботи ІРЦ є всебічна підтримка родин, які виховують особливих дітей. Адже кожна дитина  повинна мати своє місце у житті, почуватися потрібною і впевненою. І справа  кожного з нас простягнути їй руку дружби, розділити з нею її тривоги, проблеми, створити умови для повноцінного життя.

 

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису