Фото без опису«Усяке насильство, все похмуре і відразливе свідчить не про силу, а про її відсутність…» Впродовж останніх років в кінці листопада до середини грудня в усіх регіонах України проходить акція “16 днів проти насильства”, в рамках якої громадськими організаціями, місцевими структурними підрозділами у справах сім’ї та молоді, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, практичними психологами, соціальними педагогами та учителями проводяться заходи з попередження і подолання насильства. Міжнародна акція “16 днів проти насильства” ініційована Центром Жіночого Глобального лідерства у 1991 році з метою привернення уваги громадськості до проблем насильства в сім’ї, а також активізації діяльності державних структур і громадських організацій з метою захисту прав жінок та формування ненасильницької ідеології в суспільстві.

Дати проведення акції є символічними. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

25 листопада увесь світ відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році, але відзначатися він почав з 1981 року в пам’ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році;

29 листопадаМіжнародний день захисників прав жінок;

Фото без опису1 грудняВсесвітній день боротьби із СНІДом. Вірус імунодефіциту людини та синдром набутого імунодефіциту стрімко поширюється у всьому світі;

2 грудня – Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Він пов’язаний з датою прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Конвенції про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами від 2 грудня 1949 року;

3 грудня - Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – річниця з дня “Монреальської різанини”, коли 14 жінок-студенток були вбиті злочинцем лише через те, що “вони були феміністками”;Фото без опису

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Міжнародний день прав людини. Уряди країн – членів ООН 10 грудня 1948 року визнали права людини “на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків”, підписавши Загальну декларацію прав людини.

Відповідно до розпорядження селищного голови від 02.09.2016 №Р-124 "Про організацію роботи практичних психологів та соціальних педагогів навчальних закладів Солонянської селищної ради у 2016-2017 навчальному році" навчальні заклади селищної ради також долучилися до проведення акції.

Фото без описуВ рамках акції в закладах було організовано тематичні виставки  навчально-методичної літератури; проведено тиждень безпеки дитини в рамках щорічної обласної листопадової акції “Молодь за здоров’я”; тренінги з питань розв’язання проблем насильства для учнів 9 – 11 класів за проектом “Створення безпечного освітнього середовища”;  роз’яснювальну  роботу та просвітницькі заходи з педпрацівниками, учнями, батьківською громадськістю щодо недопущення випадків фізичного та психологічного насильства відносно дітей, щодо причин та умов, які сприяють скоєнню злочинів над неповнолітніми;  засідання рад профілактики, консультативних пунктів за участю органів учнівського самоврядування та батьківської громадськості.

 Окрім цього велику  увагу було приділено  роботі  щодо вивчення умов виховання та утримання дітей із сімей, щоФото без опису опинились у складних життєвих обставинах.

 Проведені заходи, стали приводом для аналізу власних дій, вчинків, переосмислення цінностей, сприяли вихованню в учнів людяності, відповідальності, любові до ближнього, поваги  до гідності іншої людини, свідомого ставлення до своїх прав та обов’язків, а також шанобливе ставлення до людей(дітей) хворих на ВІЛ.

«Насильство – це сміття, яке треба виносити з дому, зі свого оточення та країни!». Борімося з будь-якими проявами насильства не лише під час  акції, а постійно! Не залишайтеся байдужими, не стійте осторонь від проблеми! Спільними діями ми зможемо відстояти свої права!

Фото без описуУ випадку здійснення насилля  звертайтеся за допомогою:

Національна "гаряча лінія" з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації:

386 (безкоштовне для абонентів МТС та Київстар)

0 800 500 335 (безкоштовні дзвінки в межах України)

8 044 205 36 94 (для дзвінків в межах Києва та з-за кордону)

Національна дитяча “гаряча лінія”  0 800 500 225 або 772 (для дзвінків з мобільного)