Фото без опису14 вересня в сесійній залі Солонянської селищної ради відбулась робоча нарада працівників соціально-гуманітарного відділу з заступниками директорів шкіл із виховної та навчально-виховної роботи. Керівник соціально-гуманітарного відділу Ірина Вікторівна Грекова привітала присутніх із початком нового навчального року та ознайомила з подальшим планом роботи.

Протягом зустрічі були опрацьовані наступні питання:

визначено пріоритети в позашкільній освіті ЗНЗ Солонянської селищної ради, а саме – налагодження плідної співпраці з місцевими позашкільними закладами (ДЮСШ та ЦДЮТ), а також –  із обласними закладами позашкільної освіти такими як: Дніпропетровське відділення Малої академії наук України, КЗ «Дніпропетровський дитячо-юнацький центр міжнародного співробітництва» ДОР, КПНЗ "Дніпропетровський обласний центр науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді", КЗО „Дніпропетровський обласний еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді”, КПНЗ Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр «Веснянка». Для налагодження ефективної комунікації між усіма ланками навчально-виховного процесу учасники зустрічі домовились визначити відповідальних осіб по кожному з напрямків позашкільної освіти серед членів педагогічних колективів шкіл;

обговорили подальші плани спортивно-масової, культурно-просвітницької та виховної роботи, орієнтуючись на календарі визначних подій і пам’ятних дат;

опрацювали результати серпневої освітньої конференції за напрямками виховної роботи, позашкільної освіти, співпраці з батьками, а також національно-патріотичного виховання.

Окремим напрямком позашкільної роботи учасники зустрічі визначили співпрацю з дитячими та юнацькими громадськими організаціями. Наразі існує багато локальних ініціатив, націлених на співпрацю ЗНЗ із громадським сектором. Тому першочерговим завданням було визначено координацію роботи ЗНЗ Солонянської селищної ради в даному напрямку, спираючись на відповідну нормативно-правову базу. Певними напрацюваннями на цю тему ділилась завуч Солонянської СЗШ №2 Тетяна Вікторівна Галайда. Серед останніх цікавих заходів згадали поїздку учнів 6-го класу до дитячої козацької організації «Молода Січ» у с.Військове на теренову гру. Це один із елементів виховної роботи в підготовці до Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

Серед проблемних питань обговорили залучення батьків до виховного процесу. Для більш плідної співпраці шкіл із батьківським колективом одним із варіантів взаємодії визначили родинний формат шкільних свят. З цього приводу досвідом ділилася завуч Аполлонівської школи Валентина Володимирівна Скобенко, що має значні напрацювання в даному напрямку. Серед найбільш масових заходів учасники наради запропонували продовжувати традиції шкільних спартакіад, де батьки можуть виступати однією з окремих команд. Також усі схвально відгукнулись про свято «Батьки і діти в одному колі». Крім того, активних батьків можна долучати і до тематичних виїзних екскурсій та подорожей.

Ще одним проблемним питанням постала важливість заохочення учнів до позашкільної освітньої діяльності, зокрема участі у роботі МАН України. Часто старшокласники надають перевагу підготовчим курсам для вступу до ВНЗ, ігноруючи іншу позашкільну діяльність.

Учасники зустрічі погодились із необхідністю створення культурно-освітнього ресурсного центру в Солонянській об’єднаній громаді для подальшого зростання рівня освітньо-виховної роботи та корисного й змістовного дозвілля.

Найважливішим фактором взаємодії учасники визначили обмін досвідом та розробку спільних рішень у проблемних напрямках. Маємо намір проводити подібні зустрічі часто і робити їх тематичними – для напрацювання подальшої спільної стратегії розвитку.