9 травня по всій Україні традиційно відбуваються урочистості до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Мешканці Солонянської громади теж відзначили цю пам’ятну дату, вшанувавши подвиг українського народу в Другій світовій війні, його вагомий внесок в перемогу над нацизмом. Заходи з увічнення пам’яті загиблих воїнів і жертв війни щороку збирають багатьох небайдужих солонян та гостей селища.

Нещодавно Україна розпочала нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та та прагнення миру. Так, 8-го травня, в День пам’яті і примирення, в смт Солоному відбулося запалення свічок біля меморіального комплексу загиблим у 2-ій світовій війні та вшанування полеглих односельчан хвилиною мовчання.

Навчальні заклади Солонянської громади активно долучилися до проведення пам’ятних заходів, приурочених до Дня пам’яті і примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Школярі Солонянської селищної ради впродовж перших чисел травня провели акції з впорядкування територій та прибирання біля пам’ятних знаків у своїх населених пунктах. Напередодні Дня Перемоги учні, вчителі, працівники Малозахаринської філії та ДНЗ "Капітошка" взяли активну участь в операції "Обеліск".
Впорядкували територію біля пам'ятників та могил загиблих воїнів в роки війни, покосили траву, попололи квітники, полили висаджені декоративні кущі. Загалом навели лад і порядок.    Серед виховних заходів у школі відбулися: тематична виставка « Збережемо пам’ять про подвиг»,  конкурс малюнків: «Салют, Перемого!»,     екскурсія до шкільного куточку бойової слави «Ніхто не забутий, ніщо не забуто»,    урок мужності «Шляхами подвигу і слави наших дідів і прадідів». Окрім того, представники навчального закладу активно долучилися до мітингу в селі.

   

У переддень 72-ої річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні учні 7, 9-Б класів Солонянської СЗШ №2 на чолі з класними керівниками, провели традиційну акцію "Обеліск" з  упорядкування меморіалу нашого селища та братської могили в с.Дніпровське.

Долучилися до вшанування пам’яті загиблих земляків і найменші школярі громади. Про це на своїй сторінці в соцмережі фейсбук написала директор Солонянської СЗШ №2 Лугова С.О.: «5 травня, учні 1-А класу Солонянської СЗШ №2 та класний керівник Кривоспицька Л.С. організували і провели на меморіалі селища флеш-моб "Пам'ять про подвиг". Під час проведення читали вірші про подвиг, про мир, закликали бути миру. Спільно з татусями наших дітей Будніком С. та Кузнецовим П.- сьогоднішніми захисниками, хвилиною мовчання і покладанням квітів до пам'ятника вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій війні».

Готуючись до участі в  урочистому мітингу до 72-ої річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні «Пам’ятаємо. Перемагаємо» учні Солонянської СЗШ №1 (опорний заклад) та СЗШ №2 виготовили значки у вигляді маків для учасників масових заходів 9-го травня. Крім того, старшокласники Солонянських шкіл взяли участь у мітингу в якості почесної варти біля меморіалу. По закінченню урочистої частини жителі селища поклали квіти до меморіалу загиблим воїнам-землякам у роки Другої світової війни та пам`ятного стенду загиблим військовослужбовцям в зоні АТО. Після мітингу відбувся святковий концерт на площі біля РБК.

10 травня, учні 7 класу Солонянської СЗШ №2, на чолі з педагогом-організатором Забродою Ю.О., відвідали музичну ретро-годину «Знов білим цвітом вкрилися сади і знов приходить свято Перемоги» у районній бібліотеці, яку підготували і провели бібліотекарі.
Учні познайомилися з історією пісень воєнних років, слухали їх виконання, а на закінчення заходу заспівали "Смуглянку".

У Надіївській філії опорної школи відбувся виховний захід "Уклонімось низько до землі тим, хто в серці буде вічно жити», метою якого стало формування патріотичного почуття гордості за старше покоління, пробудження бажання вивчати історію своєї держави, берегти її традиції, уболівати за майбутнє країни.

Аполлонівські школярі разом із педагогом-організатором провели символічний пам’ятний захід біля обеліска односельчанам, загиблим у роки 2-ої світової війни.

У Василівці відбувся мітинг, в якому школярі взяли активну участь: виконували пісні часів 2-ої світової, були ведучими заходу. У школі був проведений відеолекторій до Дня Перемоги над нацизмом, а також тематичні виховні години з класними керівниками «Я пам’ятаю про твій подвиг».

У с.Широкому мітинг відбувся за активної участі представників навчального закладу: була організована пам’ятна хода від школи до меморіалу. На мітингу виступив староста Оберемок В.В. Мешканці селища поклали квіти до меморіальних дошок воїнам, загиблим в АТО, до пам’ятника односельцям, обеліска і братської могили. На площі біля пам’ятників відбулася тематична виставка-експозиція «Пам’ятаємо. Перемагаємо».

Мешканці Тритузного провели традиційний мітинг пам’яті. Крім того, відбулася концертна програма в будинку культури, організована спільними зусиллями працівників клубу та учнями Тритузнянського НВК. Протягом заходу звучало багато пісень 2-ої світової війни.

Дякуємо за підготовку та участь усім небайдужим мешканцям Солонянської громади! Вічна пам'ять загиблим воїнам! Слава сьогоднішнім захисникам України!